Tarix : 2021 Jan 21
Kod 60803

ABD’de üçüncü bir gücün filizlenme ihtimali var

IQNA’ya konuşan Türkiye Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Trump ve Biden dışında bir de yoksullaşan, işsizlik tedidi altında olan ve sağlık hizmeti alamayan bir Amerika halkı var. ABD’de üçüncü bir güç yavaşa yavaş filizleniyor" dedi.

Arannews :Dünyada önemli gelişmeler yaşanmaktadır. ABD Kongresi’ndeki olaylar, seçimleri kaybeden Trump’ın bazı sosyal medya hesaplarının askıya alınması, İsrail’in Batı Şeria’da yeni yerleşim birimlerini inşa etme planının açıklanması ve diğer önemli konular uluslararası gelişmelerin yeni bir aşamaya geldiğini gösteriyor.
IQNA Haber Ajansı muhabiri bazı Arap ülkelerin İsrail’le normalleşme süreci, ABD başkanlığına seçilen Joe Biden’in dış politikası ve Amerika’daki son olaylar hakkında Türkiye Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile bir röportaj gerçekleştirdi.
Aşağıdaki yazıda Doğu Perinçek’in IQNA’nın sorularına verdiği yanıtları okuyabilirsiniz:
İsrail ile ilişkilerini normalleştiren bazı bölge ülkeleri bu kararın Filistin halkının yararına olduğunu ileri sürmektedirler. Oysaki bölgedeki gelişmelere baktığımızda İsrail’in saldırgan tavırlarının daha da arttığını görüyoruz. Siz bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kesinlikle Filistin halkının yararına değildir. Bölge ülkelerinin ilişkilerini normalleştirme olayı diplomatik ilişkinin ötesinde İsrail’e karşı bir yumuşama ve Amerika ile İsrail’in planlarına ödün veren bir uygulama olarak kendisini gösteriyor. Onun için bu normalleşmeleri kesinlikle Filistin halkının yararına görmüyoruz. Ama Amerika’daki gelişmeler Filistin halkının yararına. Yani Amerika’nın büyük bir kargaşalığa doğru sürüklenmesi, Amerika’nın içindeki kavgalar, Biden’in salgırgan çizgisinin aynı zamanda halk tarafından bir kuvvetli tepkiyle karşılanması ve Amerika devletindeki çözülmeler ve zaaflar bölge halklarının, bölge devletlerinin ve aynı zamanda Filistin’in yararınadır.

ABD’de üçüncü bir gücün filizlenme ihtimali var

ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistin konusunda sözde “Yüzyılın Anlaşması” ve “ABD Büyükelçiliğin Kudüs’e taşınması” gibi birçok tartışmalı kararlar aldığını biliyorsunuz. Sizce Biden’in başkanlığı döneminde ABD’nin Filistin politikası nasıl bir seyir izleyecektir?

Biden Amerika’nın eski geleneksel saldırgan politikasını temsil ediyor. Biden ve Trump ikisi de emperyalist Amerika’nın hakim sınıfları içindeki seçenekler. İkisi de emperyalist Amerika’yı temsil ediyor. Biden okyanuslardan dünyaya namlusunu, tırnaklarını gösteren Amerika’nın temsilcisi. Bunu zaten açıkça söylüyor. Trump bir anlamda yenilgiyi kabul eden Amerika. Yani diyor ki 8 trilyon doları Ortadoğu çöllerine gömdük. Bir bakımdan bizim içimize dönüp ekonomimizi kurtarmamız lazım. Biden ise hala eski Nixon, Johnson, Obama vs... onlardan kalan saldırgan ve şiddete dayalı politikaları sürdürme hevesinde. Ama şunu görmemiz lazım: Bu ikisi arasındaki kavgadan büyük kitle hareketleri de ortaya çıktı. Bir buçuk milyon insan gidip kongre binasını sardı. Amerikan halkı da ortaya çıkmaya başladı. Oradan üçüncü bir gücün filizlenme ihtimali de önümüzde durmaktadır. O bakımdan bu gelişmeler bölge halklarının lehinedir.

  • Yazılıb
  • da (də) 2021 Jan 21
  • Göndərən جهان کمالی